Location: St. Helena, CA

Scope: Addition & Renovation

Size: 3100 SF

On a large, flat property, situated between the mountains of Napa Valley and vineyards of St. Helena, the owners discovered a small 1950’s ranch house in original condition. Instead of demolishing the structures, the owners planned a two phase approach to enlarge the home’s footprint, raise ceiling heights, and redefine the home’s relationship with the landscape.

The first phase relocated the kitchen, entry, and family room to take advantage of the views, with new vaulted ceilings and a great room addition. The second phase added a master suite and remodeled the home’s main hallway linking the bedrooms. The hallway was previously dark and narrow, with a low ceiling. Being strategic about the new master suite location allowed us to create a new hallway that looks out onto the rows of vines, with higher ceilings and plenty of natural light.

While the resulting home has modern qualities of an open plan layout and daylighting, it feels rooted in its agrarian surroundings by keeping the traditional shape of the original gable roof, and a board and
batten exterior.